Lågkonjunktur?

Är det verkligen en lågkonjunktur vi befinner oss i just nu? Jag är inte helt säker på det. Kollar man historiskt tillbaks i tiden så har vi under ca 5 års tid haft en brant stigande högkonjunktur. En högkonjunktur som inte har skådats i historien (förutom efter 2:a världkriget.) Vad har då hänt? Jo, några få finansvalpar i olika delar av världen har suttit och spekulerat med en massa pengar på olika sätt, samt lånat ut pengar till företagen. Företagen har sett hur hjulen har börjat röra på sig allt mer och mer och detta i sin tur har gjort att de i sin tur har lånat pengar och återigen så har dessa finansvalpar fått låna ut mera pengar. Allt som hjulen spinner på så har dessutom deras bonusar ökat och de kan gnugga händerna ännu mera. Bra eller dåligt? Värdelöst skulle jag vilja säga.

I samtliga System som vi befinner oss i så finns det alltid en motpol, ett jing-jang syndrom eller vad man ska kalla det. Men finns detta inom de systemen som finansvalparna jobbar i? Nej, och vi såg hur det gick under 1990-talet när bankerna hade lånat ut för mycket pengar sist gång och här är vi nu igen, fastän denna gång ännu större då hela världen har hamnat i kapitalismens händer.

Återigen är det lågkonjunktur i Sverige - nej. Det är ett normalläge efter att en enormt stark uppgång så måste det ske en inbromsning för att saker och ting ska få hämta sig. Se tex på volvo verken i Arvika. Kollar man tillbaks i historien så har de aldrig sålt så många frontlastare någongång förr som de gjort de senaste 5 åren. Marknaden är ju begränsad och de har bara tryckt ut maskiner. Nu har de nästan inga order liggandes och fok får gå? Lågkonjunktur eller andhämtning?

En stabil och stark ekonomi som har sina små upp och nedgångar och inte detta börsrally som vi har sett den senaste tiden.

Micke

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0