Det fria ordet.

Har vi rätt att uttrycka oss om saker och ting som vi tycker en person eller flera gör fel utan att det ska gå under ärekränkning? Har vi rätt att reagera mot biltrafik/motorcykel trafik igenom ett bostadsområde utan att behöva bli hotade till livet?
Har vi rätt att bli glada över två kamraters förhållande utan att behöva få stryk för det?
Har vi rätt att klaga över hund skit på gräsmattor där barn leker utan att man ska behöva dö för det?
Har man rätt att få ha barnens leksaker utomhus utan att dessa ska behöva bli omkullsparkade av någon som stör sig på dem när de står på min gräsplätt?
Har man rätt att säga sin åsikt utan att bli kallad "ditt feta svin", "din jävla fitta" etc?
Har man rätt att skriva om dessa saker utan att man ska behöva "dö" eller "passa sig" eller slippa att någon ska "vänta på dig"?
Har man rätt att slippa ta emot sms med hotelser?
Har man rätt att bli respekterad av polisen när man anmäler dessa händelser?
Har man rätt till en hyresvärd som bryr sig när man anmäler dessa händelser?
Har man rätt till ett lugnt boende?

Välkommen att skriva i kommentarer om vad ni tycker i detta fallet.

Kommentarer
Postat av: Cathrine

Selvfølgelig har du rett til det. Men livet går ofte ikke på skinner. Og alle mennesker tenker ikke i "friske" baner. (fordi verden kretser rundt dem, synes de) Det er sånne mennesker som gjør hverdagen sur for andre som bare vil leve og bo og ha det bra. Verden er urettferdig og mange ganger føler man seg maktesløs. For hva skal man egentlig gjøre? Jeg er like rådvill, For det er ikke bare i hverdagslige spørsmål dette er ett problem, men også når det kommer til våres sikkerhet. De gangene trusselen blir til virkelighet feks. Eller når jenter blir antastet og mer der til. Hvis du er heldig og få politi til og høre på deg før nestkommende ukedag så ender det antagelig opp som enda en henleggelse. Jeg og exen min ble offer for blind vold i Oslo, vinteren 2007. De knakk fingeren min og spjæra huden i ansiktet til eksen min og slo oss med slåsshanske (knogjärn) Møtte 2 politimenn på legevakta i Oslo. De brydde seg ikke i det hele tatt. Her kunne faktisk gjerningsmennene blitt tatt. Og andre mennesker kunne sluppet og blitt offer neste helg. (For dette var uprovosert overfall) Så jeg har dessverre ikke noen gode råd...For jeg tror ikke det er mye "mann i gata" kan gjøre med dette selv, Vi må høyere opp i instansene, For ett eller annet sted på veien er det krøll på tråden... MEn flott att du belyser temaet, og gir det oppmerksomhet. Det er bare så synd att problemet er så my større enn man faktisk tror... Cathrine

2009-04-10 @ 15:38:00
URL: http://www.cathrinur.blog.no
Postat av: vibbe

tyvärr så är dagens sverige så.. själv skulle man vilja gå ut utan att känna obehag för vad som ska hända om det är nått som kommer att hända. Det vet man ju aldrig... Vill oxå kunna vara ensam utan att känna att det är nån som håller koll , även om det kanske inte är nån som gör det, men det handlar om känslan i kroppen . Men det ä tydligen sånt man får lära sig leva med ... Vibbe

2009-04-10 @ 15:50:55
Postat av: Jeanette E

Sorgligt att det ska behöva vara så här på så många ställen, svar på vad man kan göra åt det har jag tyvärr inte. Men vad har gått snett i samhället när det blir så här?

2009-04-10 @ 19:11:19
Postat av: anette

ja det du skriver är ju självklara saker kan man ju tycka.men tyvärr så finns en viss procent av folket som ej håller sig till allt detta.

jag är ej troende så men tänk om alla följde guds budord lr Buddas...så skulle ju det inte se ut så här.

Bibeln s budord tex...var nog från början till för att människan skulle hålla sig till regler som inte startar krig ,våld,otrohet etc...ganska självklart.

Men nu är det ju inte så att vi är så troende och vi har ju sett att detta leder till krig ,synd etc....



men för att gå in på modern tid så är det viktigaste att man från tidig ålder med sina barn lär dom regler och hur man behandlar andra etc...behandla andra som du själv vill bli...logiskt kan tyckas.men nu är det ju inte riktigt så....men jag tror på hårdare uppfostran både i hemmet och i skolan...man barn lär sig av vuxna och gör även som dem.HMMM ja alltså måste vuxna oxå visa hur man beter sig mot andra etc.



sen är det ju så att märker man att ska busiga barn är jobbiga så måste man ta tag i det innan tonåren för sedan är det ;nästan; försent.

men alla kan ju ändra sig ...tror jag och hoppas jag.

just detta med att hur vill du ni bli behandlade....och vända det till dom som ej sköter sig och se svaret ...men hur man skall få miljontals människor att begripa detta ....ja de är en svår sak....men jag säger gå till er -dig själv å se om ni -du vill bli behandlad ..eller få dina saker mm mm förstörda.

Ja vad blir svaret ? Nä så klart....

Jag tycker man skall från barnen är små sätta upp regler och visa om barnet gör nåt illa ...gör tillbaks så kanske barnet känner att ...ja d där va ju inte bra.

Vi vuxna måste helt enkelt JOBBA hårt...dom som redan är ja vad gör och säger man?

Tack för ordet Anette

2009-04-10 @ 21:27:55
Postat av: Jeanette Edvardsen

jag instämmer mkt med föregående "talare" men vill dock invända mot att det skulle ha blivit mkt krig pga att vi inte är så troende längre, det är faktiskt så att de flesta krig startar i religionens fotspår vare sig det är Gud eller Allah eller vad man nu väljer att tro på.

2009-04-12 @ 20:59:43
Postat av: Tom Örbeck

självklart har man rätt till alllt det du skriver, och jag vet att det innebär alltid konsekvenser om man yttrar sig med namn och står för något man tror och anser är rätt.Det kallas väl lite tufft för ryggrad, men kan bli jobbigt.'



Yttrandefrihet och tryckfrihet är två av våra fyra grundlagar i den Svenska demokratin, som du vet.

Om detta inte respekteras så har man tydliga hot mot demokratin, anser jag.

Fast ibland är det kanske bättre att söka ett nytt boende, för att släppa en massa skit.

Fast jag bor kvar trots alla mina åsikter...stå på dig.

2009-04-14 @ 09:40:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0