Mitt valprogram

Detta är det som jag kommer att gå till val på för att representera PIRATPARTIET i Eda kommun. Detta är mitt ursprungliga valprogram, men självklart kan jag ändra mig i saker och ting och saker kan läggas till. En del saker är enklare att genomföra än andra och detta är jag väl medveten om, men se inte saker och ting som en verklighet. Det kallas för att vara en utopi - en dröm om vad jag skulle vilja förändra.

Lokalt i Eda kommun

Avskaffa de politiska arvodena - Detta skulle ge en besparning på 1.44 miljoner kronor årligen enligt Eda kommuns budget för år 2008 framtagen från kommunens ekonomiavdelning.

Finns det inte pengar nog till att klara av skolan, socialtjänsten och äldreomsorgen i nuvarande grad så finns det heller inte pengar till politikers egna plånböcker.

Halvera antalet förtroendevalda - Tror att det minimala antalet förtroendavalda som denna kommun får ha enligt lag är 23 och idag är antalet 41, här finns det ytterligare flera tusen kronor att spara in då ersättningen för resor och förlorad arbetsinkomst kommer att minska till antalet.

Avskaffa resterande ersättningar till förtroendevalda - Det finns ytterligare ersättning som våra förtroendevalda lyfter från kommunen. De enda ersättningen som ska finnas kvar är för förlorad arbetsinkomst och rese ersättning. Ett politiskt uppdrag i en liten kommun som denna ska byggas på det personliga engagemanget och inte för att man får ersättningar utöver lönen.

Närproducerad mat till omsorgen och skolan - All mat som serveras inom Barn- och äldreomsorgen samt inom skolan ska produceras på var och en av de tre tätorterna i kommunen. Det är en rättighet att få tillagad mat från orten. Dessutom ska råvarorna komma så nära kommunen ifrån som möjligt och helst ifrån företagare i kommunen, detta för att stimulera arbetsmarknaden ytterligare. Dessutom ska maten tillverkas från grunden och avskaffandet av halv eller helfabrikat ska införas.

Inga mera pensionsavtal eller andra ersättningar till personer i ledande ställning - De avtal som redan är skrivna kan vi inte göra så mycket åt, men om vi kan det så ska vi avskaffa dessa extra förmåner. Inget nytecknande däremot av sådana avtal utan efter avslutad anställning är det a-kassa och ingenting annat som gäller också för denna grupp. Alldeles för många har skott sig alldeles för länge på detta system.

Införande av "flyt" tid till de icke heltidsanställda - Man ska kunna leva på sin lön. Det är en mänsklig rättighet att man ska kunna ha en lön från sin arbetsgivare som man kan leva på. Därför så vill jag införa sk. flyt tid för de som inte har heltidstjänster idag. Detta innebär att man har betalt upp till heltid under hela året och vid behov ska man arbeta de extra timmarna som behövs. Det fastställda extra timmarna man ska göra på ett år är beroenda på hur stor grundtjänst man har och kommer att förhandlas fram med fackförbunden. Om man inte jobbar de extra timmarna som man ska göra så blir man återbetalnings skyldig till kommunen. Detta är dock ett frivilligt system och inget tvång utan en möjlighet för var och en som så önskar.

Avskaffande av hyrpersonal inom kommunen - Eda kommun ska tillsammans med landstinget i Värmland (se vidare under regionalt nedan) gå i fronten för att samtliga kommuner och landsting i Sverige avskaffar marknaden för hyrpersonal främst inom vården. Detta ska vi göra genom den redan existerande samarbetsorganisationen, Sveriges kommuner och landsting (Senare kallad SKoL). Tror dock inte att det är ett stort problem för denna kommun, men det är en princip sak.

Regionalt i Värmland

Avskaffande av hyrpersonal inom vården - Här finns enorma summor att spara in för Landstinget i Värmland. Ett gemensamt avslut för detta system ska ordnas fram genom samarbetsorganisationen SKoL är Värmlands läns Lansting ska vara en av de drivande i denna fråga.

Införande av lokalt producerad mat - För att främja den lokala arbetsmarknaden och för att minimera transporters negativa miljöpåverkan är det viktigt att all mat som produceras inom vården kommer från kök som ligger på varje sjukhus, lokala råvaror samt inga halv eller helfabrikat. Detta har enormt många positiva effekter och jag har mycket svårt att se några direkta negativa effekter av det hela.

Gratis kollektivtrafik inom länet - Helt skattefinansierad kollektivtrafik inom Värmlands läns. Detta skulle kunna vara skattefinansierat eller bedrivas som ett EU - projekt. Helst skulle ett sådant system finnas inom hela Sverige eller ännu bättre inom hela EU, men man måste ju börja någonstans.

Rikspolitiken

Denna fråga låter jag för tillfället vara obesvarad, men jag har några som jag tycker att vi ska jobba med och de är:

* Avskaffandet av FRA och IPRED lagstiftningen
* Införandet av gemensamt trygghetssystem för hela kroppen vid behov av hjälp (tandläkare och läkare)
* Gratis kollektiv trafik i hela Sverige (ska vara skattefinansierat)
* Återinför avdragsrätten för a-kassa och fackföreningsavgift samt höj ersättningen till 80 % och ta bort de 75 dagarna vid deltid
* Ta bort barns inkomster (lön, barnbidrag och underhållsbidrag) vid beräknande av försörjningsstöd samt bostadsbidrag utan att göra några andra förändringar från det system som är idag. Det är inte barn som ska försörja sina föräldrar.


Mera kommer säkerligen i framtiden.

Micke

Kommentarer
Postat av: Tom Örbeck

Att halver antalet förtroendevalda i kommunen låter bra tycker jag. Bara ett problem. Vem andra gillar det förslaget, och vem vill vara med på det förslaget? självklart är det ett bra förslag, då det inte verkar så mycket troligt att dom lyssnar på vad egentligen folket i Eda vill.

Vi har demokrati på papper, men det är stort sätt bara ett styrelseskick.



Ett större problem blir att ta bort arvoden för politiker generellt. Vem politiker vill det? Men självklart tror jag att det kan finnas någon form för lägre ersättningar, när det går dåligt ekonomiskt i kommun.

Det var därför jag ville med min insändare att politiker och tjänstmän ska komma med en sparplan, eller hur dom själva sparar? Men det vill väl ingen göra?



2009-08-22 @ 08:56:24
Postat av: Micke Cyberbuddha.blogg.se Ensson

Häng på då, jag vill.... Ju flera vi är ju enklare blir det.

2009-08-22 @ 10:28:05
URL: http://cyberbuddha.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0