DNA - register.

Vi har förvisso redan ett register med just blodprov från nyfödda sen en mängd år tillbaks i tiden i Sverige, men för att polisen ska tillgång till detta när de säkrat DNA så måste de fråga om lov till det. Registret kallas för PKU registret och finns från födda 1975 om föräldrarna godkänner det. Detta register är till för forskningssyfte, men vi kan alltså använda det till annat också. Enormt många brott begås med ett stort psykiskt och fysiskt lidande för den som har blivit drabbad personligen och tyvärr finns det många andra som också lider när till exempel ett mord begås (anhöriga och andra nära och kära). Visst så tycker jag fortfarande att man ska bli tillfrågad om man får använda proverna i forskningssyfte, men som en databas för just slagningar av polismyndigheten - ja det ser jag inget fel i.
En del partier och politiker skulle säkerligen hävda att detta är en kränkning av den personliga integriteten och det kan jag väll hålla med om att det är, men en än värre kränkning har ju redan begåtts vid till exempel en våldtäckt, så då får man tänka på att ett sådant register kanske räddar en person från en annan våldtäckt och den kränkningen som det innebär och då är inte denna eventuella kränkning som ett sådant register något att tänka på. Ändamålet med registret är ett gott syfte.

Vem ska då stå för kostnaden av ett sådant register? Ja, eftersom proverna succesivt samlas in när vi hamnar på sjukhus eller är och lämnar blodprover ja vart ligger merkostnaden? Ingen stor sådan kan man ju enkelt konstatera. Visst kommer det att ta några år att bygga upp ett register, men någon gång måste vi ju börja.

Micke

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0