LAS = Hinder eller möjlighet?

Regeringen försöker gång på annan sätta griller i skallen på oss att LAS skulle vara ett hinder på arbetsmarknaden, nu senast var det för invandrare, förra gången var det för ungdomar. Nu är det ju så att LAS inte är ett hinder på arbetsmarknaden, inte för oss ARBETARE LAS är ENBART ett hinder för ARBETSGIVARE. Och då är det ju föga förvånade att det borderliga regeringen gör allt för att påstå annat.

1. LAS är till för att skydda de som har långa anställningar på arbetsmarknaden och därmed tillhör den äldre generationen. Detta kan ses som ett hinder. Men det största problemet för en arbetsgivare är inte att den äldre generationen jobbar långsammare utan de kostar mera. Tackvare den yrkesskicklighet och erfarenhet som de har byggt upp under åren gör att de gör saker nästan lika snabbt som de yngre.

2. LAS är till för att skydda den anställde som ställer krav på sin arbetsgivare. Det är ju så att de som bevakar våra arbetsrättsliga frågor (lön, arbetstider, övertidsersättningar, OB ersättningar, semestrar, etc etc) ofta är av den äldre generationen samt att de har förtroende uppdrag inom den fackliga och politiska rörelsen. Därmed ger de merarbete för arbetsgivarna i form av att ordna fram vikarier etc och då blir de obekväma och kostsamma för arbetsgivarna.

3. LAS är till för att ge oss rätt att komma tillbaks till arbetet efter att man har varit sjuk eller föräldraledig. Ingen arbetsgivare ser med glädje fram till en föräldraledig och skulle vi inte ha LAS skulle vi med andra ord få en mängd föräldrar som inte skulle ha ett jobb att gå tillbaks till utan arbetsgivarna skulle då kunna säga - visst, ta föräldraledigt men då har du inget jobb att gå tillbaks till.

4. Blir du obekväm på din arbetsplats och kräver tex att det ska vara en avtalsstiftad lön så kan du utan LAS få sparken om arbetsgivaren hittar en person som jobbar för en billigare peng och utan krångel, ett slavliknande förhållande med andra ord.

Se inte LAS som ett problem utan som ett skydd och en möjlighet. Den skyddar oss mycket mera än det skadar oss. LAS vattnades ur för många år sedan när strejkrätten försvann från kollektivavtalen. Hade vi haft denna rättighet kvar, hade LAS varit enormt mycket starkare än det är idag. Jag tycker att det är läge för ett SERIÖST tänkande från fackföreningsrörelsen om att åter få rätten till att strejka för att på detta sättet ta tilbaks makten från arbetsgivarna till arbetarna. Jag kommer då att väga detta som ett ENORMT starkt skäl att rösta på ett parti som skulle våga ta denna fråga till sin.

Micke

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0