Pågående miljöarbete.

Med stor fascination sitter man och studerar världens ledare mötas just nu i Köpenhamn för att diskutera vårt gemensamma världsliga problem - den globala uppvärmningen. Ett problem som vi alla har vetat om i ganska många år just nu och försökt att påverka var och en på vårt eget sätt. Vi har källsorterat och gör än, vi byter ut vår villa uppvärmning, vi sätter i lågenergi lampor (som har visat sig vara skadliga också då de innehåller kvicksilver), vi gör en massa olika saker för att påverka och det vi gör är bra att vi gör. Men, räcker det eller snarare räckte det? Tyvärr inte, men det var definitivt värt ett försök. och vi måste självklart kämpa vidare.

Nu träffas världens ledare i Köpenhamn för att försöka gemensamt komma fram till olika saker som länderna ska göra för att påverka den globala uppvärmningen. Bra eller dåligt, ja det är ju i alla fall positivt att de försöker. Men tyvärr är det andra krafter än politiska som styr de värsta miljöbovarna i världen. De största miljöbovarna i världen är ju Kina, Indien, USA, Australien och Ryssland. Vad har dessa fem för någon gemensam faktor som gör dem till det? Jo, det finns faktiskt tre gemensamma nämnare för dessa fem och de är: 1. Kapitalism 2. Kolberoende 3. Oljebasserade drivmedel. Tre stycken mycket starka områden som har lobbyiester långt inne i maktens korridorer och som kommer/gör allt för att dessa gemensamma mål som nu sätts upp påverkar deras intressen så lite som möjligt. Här har vi alltså en enormt stor framtida påverkan från folk som har lite andra intressen än våra gemensamma.

Vet inte hur många delegater det är som är på mötet i Köpenhamn, men med tanke på att det är från hela världens hörn så kan man tänka på att det är några, för de politiker som är där har ju också en stab med folk med sig för att hjälpa dem och skydda dem, så det är allt några 1000 personer där. Den totala kostnaden för detta kalaset, ja det tror jag inte att jag vill veta ens. Sen har vi en massa organisationer som är där för att visa upp sig. Både seriösa och oseriösa. Kostnaden för att bevaka dessa oseriösa är ju inte direkt liten heller och om ordningsmakten skulle gå lite hårt fram, ja då klagas det och journalisterna jublar - skyll er själva om ni är så jävla puckade och muckar med kravallpoliser i sådana sammanhang.

Den totala kostnaden för detta, ja vi hade kunnat göra en hel del vettigt miljöarbete för den slanten.

Vi har inte alla kunskaper idag om hur vi ska lösa dessa globala problem, och frågan är ju om vi någonsin kommer att få den totala kunskapen eller om den kommer att utvecklas med tiden dessutom vet vi inte om det är för sent eller inte heller, men det är klart att det är bättre att göra någonting än ingenting. Men det vi vet är att kolkraftverk, kolbaserade drivmedel samt freon är inte direkt nyttiga för miljön. Inte är det nyttigt med den skövling som sker av regnskogen eller förstörandet av havsbottnar av de stora trålarna som går nu. Korallreven och havet räknas faktiskt till en av de stora syresättarna av jorden också. Orkar vi stoppa denna skövlingen samt att minska användandet av kol och kolbaserade drivmedel, ja då har vi kommit enormt långt. Men just i detta område kommer de stora gossarna in och gormar - kapitalisterna. Det räcker med att några få av dessa kommer att säga att då kommer många tusen bli arbetslösa så blir väljarna rädda och kryper till korset och kapitalisterna kan luta sig tillbaks och låta pengarna strömma in på banken igen. Kommer jobben att försvinna - JA det kommer de att göra, men vad de inte nämner är att flera kommer att få jobb inom de nya branscherna. Branscher som ska forskas fram och detta ger dessutom att en hel del utrustning måste bytas ut och detta ger arbeten.

Visst är inte detta den totala lösningen på våra gemensamma problem med någonstans måste man ju börja. Jag kommer ihåg en debatt vi hade en gång i tiden inom SSU om att vi inte längre skulle tillåta klorblekt papper. Industrin skrek: Det går inte att göra vitt papper utan klor, allt papper kommer att bli brunt etc. Vi satte ett datum att fram tills det datumet så fick man använda klor i processen men inte efteråt. Och tänka sig, industrin klarade av att ta fram ett alternativ till kloret. Föga förvånande egentligen, de vill ju fortsätta att tjäna sina pengar. Sak samma kommer det att bli med dessa miljöfrågorna. Energibolagen vill fortsätta att sälja ström till oss oavsett vart strömmen kommer på så länge som de gör en vinst. Biltillverkarna vill fortsätta att sälja bilar till oss oavsett vilket bränsle bilen går på. Det gäller bara att sätta ett slutdatum. Fram till dag X får vi sälja nytillverkade fordon med kolbasserade bränslen i EU och fram till Y datum får strömmen tillverkas på vilken sätt den vill. Men efter datum X och Y får inte detta ske. Vad tror ni kommer att ske - jo självklart kommer det fortfarande att komma ström i ledningen till oss etc. De vill tjäna pengar. Men kapitalet gör det inte själva utan vi måste tvinga fram det genom ett gemensamt datum för ett större område, typ inom hela EU. Sen kommer detta att sprida sig ut i vida världen, men självklart kostar det tid och pengar - men någonstans måste man börja.

Micke

Kommentarer
Postat av: nesse

många av de punkterna du tar upp här stämmer.. Skövling av skog korallrev å allmän nedsmutsning.

Vi miljö förstör det gör vi.. Däremot så är ja inte överens när det gäller den globala uppvärmningen.Att vi skulle spy ut Koldioxid så den lägger sig som ett lock i atmosfären å behåller värmen. Den del Koldioxid som vi orskar/tillför i atmosfären är så jäkla liten så det är löjligt.. Nu har ja inte siffrorna. men en vulkan spyr ut extremt mycket koldioxod så våran del är en fis i rymden.

Samma gäller världshaven och växterna i dom.. på dagen suger växterna åt sig koldioxid å på nätterna släpper dom i från sig.

det är inte heller 100% bevisat att koldioxid är boven till den Globala uppvärmingen.

Solen.. våran eldiga kompanjon. har däremot varit mycket varm på senare 10 åren.

När man ser på Planeter genom ett teleskop så behövs det att ljus reflekteras mot planeternas yta för att man ska kunna "se " dom.. på senare år så ser man planeterna mycket bättre än förr.. Plus att "is" polerna på Mars har börjat förångas..

Hur fantastiska vi människor än är med våra maskiner å nerskiting så tror ja inte att vi orsakat detta.



Däremot så håller ja som sagt med om att skövlingen av träd i Amazonas å den allmännna nerskräpningen i hav osv måste upphöra..



2009-12-13 @ 18:56:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0