Svenskar i Norge - möjlighet eller?

Visst är det en fantastisk möjlighet vi har att vi kan bo i ett land och jobba i ett annat. Vi här längs med den norska gränsen upplever detta lite till mans varje dag. Detta har sina bra och dåliga sidor. Man måste hela tiden själv hålla siig uppdaterad om vad som händer angående de rättigheter vi har i socialförsäkringssystemen som finns i de olika länderna. Trots att det bara är några meter mellan gränserna, ja då är det så att det i alla fall finns två olika system som hjälper oss från det statlig när vi behöver det.

Jag ska nu rada upp några exempel:

1. Om du jobbar i Norge och bor i Sverige och har barn - ja, då har du rätt till barnbidrag också från Norge. MEN - du får bara mellan skillnaden mellan svenskt och norskt barnbidrag. Denna ersättning kan också sökas retroaktivt.

2. Om du är kvinna och jobbar i norge har du rätt till 6 månaders föräldraledighet. Pappan har inte rätt till någon föräldraledighet om han jobbar i Norge. Här kommer det alltså uppkomma en konflikt med den svenska barnomsorgen (de tar inte emot barnet förrän barnet har fyllt 1 år).

3. Jobbar man med ren provisionslön så måste man själv teckna försäkring och betala Norska staten för denne.

4. Kolla upp din arbetsgivare - Om denne är seriös eller inte. Du är själv ansvarig för att din arbetsgivare betalar in din skatt etc till den norska staten. Som vanligt måste du spara dina lönelappar från Norsk arbetsgivare för att kunna bevisa att skatt är dragen, kan du inte göra detta så blir du betalningsskyldig till den Norska staten för din skatt.

Ja, här har vi lite att tänka på innan vi tar ett arbete i Norge. Det är enormt stora skillnader mellan den Norska och den Svenska socialförsäkringssystemet. Även skattesystemen är ju två helt olika system. Det är trots allt vi som skattebetalare som måste skydda våra ryggar och vårt svenska system ÄR unikt och min önskan ÄR att det så också ska få vara det. Många länder försöker att kopiera vårt system, men de har bara kommit en bit in på det och de har en lång bit kvar att vandra.

Micke

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0