Behövs det mera pengar till vården?

Ja, visst behövs det det. Sveriges kommuner och landsting (nedan SKL) har gått ut med en rapport kallad "Välfärdsmysteriumet?) där man kollar hur mycket vård man fick för pengarna i början av 80 talet och vad man får idag och hur det har utvecklats fram tills idag. I dagens Arvika Nyheter (23/1) så har chefsredaktören valt att ta upp denna fråga och konstaterade att det inte är rätt väg att tillföra mera pengar via skattesedeln samt att det är rimligt att vi i större utsträckning bekostar vården själva. Ett mycket intressant förslag enligt min mening, beroende på vilket Sverige man vill ha. Inte mitt Sverige i alla fall.

Tittar man renodlat på en rapport som består av statestik så kan man lätt låta sig luras och tro på allt som står i denne, eftersom utgivaren jobbar för egen sak för att få mera pengar till sin egen organisation.

Det finns några viktiga avgörande skillnader sedan 80-talet och till dagens datum.

1. Lönerna har ökat inom vården.
2. Vårdkvalitén samt synen på en brukare, patient eller vårdtagare (vad man nu väljer att kalla dem) har förbättrats enormt.
3. Kostnaderna för de medicinska inköpen har ökat enormt
4. Införande av marknadskrafter inom vården (Hyrpersonal samt företagsdrivna vårdinrättningar) har belastat landstingens ekonomi svårt.

När jag jobbade inom vården så fick vi reda på att, en hyrläkare inom den psykiatriska vården inom värmlands läns landsting, kostade ca 300.000 i genomsnitt och den dyraste som hade varit på "vår" avdelning kostade 473.000. Dessa summor är per månad. Oj oj, vilken lönekostnad snitt på 300.000 blir alltså 3.6 miljoner/år, läkare och avdelning.

Jag tycker att SKL borde ägna sin energi på att gemensamt stoppa ALL hyrd personal inom samtliga Sveriges kommuner och landsting för att stoppa marknaden. Här borde det finnas enorma summor att spara, sen kan vi prata om att bekosta vården själva.

Micke

Kommentarer
Postat av: Ronnie

När det gäller att bekosta vård själv, kan jag berätta att Värmlands Landsting beslutat att inte längre erbjuda steriliseringar. Så 183 Värmlänningar får nu söka privat, självfinansierad, vård för detta. I Örebro kostar det 6000 kr att genomföra ingreppet. Det innebär 1.1 miljon kr totalt.



Skall de skära, får de se till att ge motsvarande skattesänkningar, annars kommer det bli med den vanliga vården som det blev med sossarnas privatisering av tandvården.

2009-01-23 @ 21:23:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0