Hyrpersonalsystemet mjölkar det offentliga på pengar.

Vi måste tillsammans sätta ner fötterna och avskaffa det hyrsystem som finns bland personalen inom vården i den offentliga världen. Hyrläkare och hyrsjuksköterskor utarmar landstingens och kommunernas budgetar och detta drabbar i slutändan patienten eftersom politikerna iderligen måste lägga nya sparbeting eftersom pengarna inte räcker till.

När jag jobbade åt Landstinget i Värmland var den genomsnittliga lönen för hyrläkare 300.000/månad. Rekordet som en läkare tog var 473.000/månad + 1000/timme på obekväm tid eller övertid. Chefsöverläkaren där jag jobbade kostade 75.000/månad + allmänna avgifter(semersterersättning, sociala avgifter och arbetsgivaravgifter etc) summa ca 150.000/månad. Inget konstigt med den summan med tanke på det ansvar och arbetsinsats som hon gjorde på ett mycket bra sätt.

Snittet/läkare - chefsöverläkarenslön= 150.000/månad. Detta blir alltså 1.800.000/år och läkare i mer kostnader än att ha egen personal. Inom värmland länslandsting så skulle jag anta att det går ca 70 hyrläkare året runt i snitt. Då jävlar börjar det bli enorma summor pengar i merkostnader som vårt och andra landsting har runt om i Sverige varje år. Var nu observanta på att dessa kostnader samt antal läkare är uppskattningar från min sida och att det kan ha ändrats fram tills dags datum.

Nu kommer då frågan: Vart finner vi dessa läkare till de tjänsterna som vi idag måste tillsätta med leasingläkare? Ja, tyvärr så är detta svaret inte allt för enkelt. Men tittar vi i Sverige idag och inte på en och en avdelning så är det enormt många läkare som är tjänstlediga och ute och jobbar som leasingdoktorer och vad tror ni täcker deras frånvaro? Ja, andra leasingdoktorer. Hmm, snacka om att Landstingen och Kommunerna sitter fast i ett ekorrhjul och bara springer runt, runt allt medans kapitalismen gnuggar händerna och håvar in pengar samt patienterna drabbas i form av längre väntetider och färre vårdplatser.

Sveriges Kommuner och Landsting måste med sin ordförande Anders Knape (M) gemensamt sätta ner fötterna och sätta stopp för detta slöseri med våre gemensamma skatteresurser så det blir pengar kvar till de som behöver det mest, patienterna och inte till läkarna. Detta är enormt tvivelaktikt att det någonsin kommer att ske, men jag ser då ingen annan utväg om vi ska få stopp på de enorma underskott som våra Landsting dras med idag.

Micke

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0