Sharing is caring, caring is sharing, to share is to care, to care is to share

Det är ju ingen hemlighet att vi inom Piratpartiet gick till val till Europaparlamentet med "sharing is caring". Denna rubrik handlar inte om att det ska vara helt fritt att fildela i alla lägen som gemene man verkar tro och framförallt journalister vill få det till att framstå. Det handlar om enormt mycket mera än så.

Det handlar om FRA, Ipred, demokrati, rätten till informationssamhället och om vad kommer sen. Men det handlar också om upphovsmännens rätt att kunna leva på sina verk, vilket jag också förstår att de vill. Det vore ju enormt konstigt annars. Men vad säger vi Pirater? Ingen ska övervakas på nätet eller någon annan stans innan det finns misstanke om brott. Stor skillnad på det och på den massövervakning som sker idag. Vore ju ungefär som att samtliga i Sverige lämnar blodprov (flera gånger om dagen) då det är förbjudet att nyttja narkotika... Alltså en helt annan sak om misstanke om brott finns, men den möjligheten har ju polisen haft i evigheter.

Att bry sig om varandra och våra gemensamma resurser på denna jord är enormt viktigt. Både materiella, miljömässiga, personliga samt finansiella resurser ooch här kommer alltså mitt "caring is sharing" in. Det är inte bra att vi inom I världen förbrukar jordens gemensamma tillgångar på det sätt som vi gör idag utan vi måste hjälpa andra länder också att på olika sätt komma igång med sin produktion av mat och andra nödvändiga saker. För bara tanken på att vi i I världen skulle dra ner på vår konsumtion är absurd, även om det kanske vore det vettigaste.
  • Då har vi detta med miljön och vad vi kan göra där. Ja, en enormt viktig sak är att införa helt gratis kollektivtrafik i hela EU, visst blir den inte gratis, men finansieras på annat sätt än via biljettintäckter. Skattemedel och reklam är två tänkbara saker som man kan använda för att få in pengar till detta. Reklamen tycker jag ska vara den viktigaste inkomstkällan till detta så kan skattepengarna jobba med andra saker. Men det kan säkerligen finnas andra sätt till inkomster också som jag inte kommit på.
  • Men vi också biten av det offentliga systemet där några få tar åt sig en mycket stor bit av kakan. Avskaffa systemet med hyrpersonal inom vården och avskaffa förmåner som tjänstebilar, lägenheter etc. Här kan det sparas enorma summor. Dessutom ska vi avskaffa alla förmåner för fritidspolitiker (enda ersättningen som ska utgå är förlorad arbetsförtjänst samt reseersättning). Våra yrkesverksamma politiker kan ha ett större behov av förmåner, men här ska vi avskaffa dessa 3 månader efter avslutat uppdrag. Det finns ingen anledning att som inom regering och riksdag behålla förmåner och löner livet ut som det gör idag, eller tills pensionsåldern eller vad det nu är - fel är det OAVSETT.

Om vi samtidigt låter flera vara med och dela på kakan "to share is to care" så skulle vårt vackra land kunna bli ännu bättre. Jag tycker att vi ska låta HELA människan ingå i sjukvårds systemet. Inför alltså samma kostnad att gå till Distriktsläkare som till Tandläkare, distriktssköterska som till tandhygienist och akutbesök som akutbesök, specialist tandvård och specialt vård likaså. Det borde inte vara plånboken som styr som man ska ha råd att laga sina tänder i Sverige år 2009, men faktum är att så är faktiskt fallet. Många runt om i Sverige väljer medvetet bort att gå då kostnaden är för stor. Är det meningen att det ska vara så? Det tycker inte jag. Vi måste alla kunna ha den rätten till en frisk kropp, frisk mun och välmående.

I dagens Sverige blir befolkningen allt större och allt äldre. Sjukvården blir allt mera avancerad så också inom hemsjukvården "to care is to share". Detta gör att vi måste tillsammans måste se till att yrken som idag ses som låglöneyrken blir mera attraktiva och det gör man med ökat stimulerade utbildningar och vidareutbildningar samt högre löner. Dessutom måste vi se våra personer som vi tar hand om son individer och inte som paket som är allt för vanligti idag, då allt mer görs under stor tidspress. Dessutom är det tyvärr så att undersköterskor/sjuksköterskor sitter och kör bort tid med bil då våra förtroendevalda har gjort deras geografiska områden så stora. Detta är att ödsla med resurser. De går dessutom på affären och handlar åt dem istället för med dem, frågan är om detta är att utnyttja resurserna på rätt sätt? Det tycker inte jag. Låt personalen ta hand om de som de ska i stället för att göra sådana saker, stimulera socialt etc. Mycket större nytta gjord för pengarna då.

Micke

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0