Kärnkraftens vara eller inte vara?

Visst är detta en bra fråga. Valet för mig själv är inte svårt och det är inte vara och anledningen till detta val redovisas här under. Sturplanscentern vill visst behålla den - visst inte ens att det fanns centerpartister på stureplan jag.

1. Kärnkraften är en av världens renaste energikällor. - Ja, det stämmer om man tittar enbart på driften av det hela. Tittar man på utgrävandet av uranet så är det allt annat än rent och inte heller under bearbetningen till bränslestavar. Sedan så ska denna transporteras till kärnkraftverken och därifrån och dessa resor är allt annat än korta och därmed inte direkt miljövänliga. Sist och det mest farliga och som ingen kan ge ett exakt svar på hur farligt är slutförvaringen. Hur länge ska det ligga? Vilket annat material håller emot så länge som det behövs? Kommer det att kunna sprida sig? Ja, många är dessa frågor och ingen kan ge ett exakt svar mera än - om det skulle läcka ut så blir det jävligt otrevligt för många personer.

2. Vi har inga andra alternativa energikällor. - Nej, inga som är mätbara till det idag och vi kommer aldrig att få det heller om vi inte tvingar fram det genom lagbeslut. Jag var med och fattade politiska beslut för många år sedan om vi skulle fortsätta med klorblekt papper i Sverige. Alla pappersbruk gick ut och skrek "det går inte att göra vitt papper utan klor". Trotts detta så fattade vi beslutet att efter detta årtalet (kommer inte ihåg exakt när) så får det inte säljas eller produceras klorblekt papper i Sverige. När dagen kom - ja visst fan var pappret fortfarande vitt och ingen märkte något av övergången. Klart att saker och ting går att lösa om man bara vill.

3. Kärnkraft är billigaste alternativet. - Ja, det må så vara sant så länge det håller sig som det ska och vi i Sverige har ju faktiskt väldigt säker kärnkraft också. Men för att få fram ett renare alternativ så måste det ibland få kosta. Jag tror nämligen att alternativen redan finns, men att det är bekvämare att rulla på i gamla spår.

4. Kärnkraft är billigare än olje och kol kraftverk. - Ja, det är också sant. Det är också sant att kärnkraften är renare. Men, letar vi efter andra alternativ så kanske vi hittar något annat.

5. Stänger vi de svenska kärnkraftverken så importerar vi smutsig energi istället. - Ja, det är ju en lätt väg att ta. Ett alternativ till detta är att vi inom Sverige och EU beslutar att inga nya kärnkraftverk eller kraftverk baserade på kol eller fossila bränslen får byggas efter 2012. Ingen el får exporteras från EU området eller mellan EU's medlemsländer efter 2015 som kommer från kol eller fossila kraftverk. Ingen import av sådan får ske till EU området heller efter detta år. Efter 2020 får det inte heller produceras elektricitet från kol eller fossila ej heller från kärnkraftverk och från detta år så ska de gamla kärnkraftverken släckas allt eftersom bränslestavarna tar slut. Efter detta så är det upp till energibolagen att lösa problemet.

Var nu inte så naiv och tro på att detta inte skulle gå att genomföra, för det går. De stora bolagen är beroende av inkomster och de har stora aktieägare som fortfarande vill tjäna sina pengar och dessa kommer då att trycka på för att få till en utveckling inom denna fråga.

Det går om vi vill och ju flera det är som trycker på ju bättre är det.

Micke

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0