Landstingens kostnader.

Nu så har äntligen Sveriges kommuner och landsting vaknat och insett att det börjar bli för dyrt med hyrläkare. Men, de har ju kommit på en ganskla konstig lösning på detta problem, en lösning som inte kommer åt själva roten på problemet.

Lösningen som de kommit på är att de ska göra en gemensam upphandling med andra landsting för att de ska kunna pressa kostnader. Men vad beror det på att läkarna vill jobba på detta sätt? Jo, självklart är det för att de tjänar mera pengar på det, samt att de har andra fördelar vid anställningen. Skulle inte detta vara något att erbjuda dem om de är det i landstingens tjänst i stället?

Problemet ligger alltså på planet om att landstingen inte är nog rädda om sina läkare och att det finns en arbetsmarknad för dem som ger dem bättre villkor än vad landstingen kan erbjuda. Hur vore det om denna marknad försvann? Ja, tror man på att det går så är det ingen omöjlighet. Hur vore det om Sveriges kommuner gjorde gemensam slag i sak och sade nej till hyrläkare? Finns arbetsmarknaden kvar då? Visserligen finns en risk att en del läkare kommer att fly till andra länder, men sanningen att säga så kommer de flesta att så småningom gå tillbaks till sina arbetsplatser och återuppta sina tjänster där - tjänster som idag tillsätts av hyrläkare för att täcka när dessa läkare är ute och jobbar som hyrläkare, rena ekorrhjulet...

Så om det ska finnas pengar kvar till vård och omsorg så är det läge att gemensamt stoppa både hyrläkare och annan inhyrd personal. Detta är en skenande kostnad som äter hål i våra offentliga finanser.

Micke

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0