Liza Marklunds - gömda

En patetisk debatt har uppstått runt en bok. En bok som i grunden tar upp ett viktigt och svårt problem för många människor i Sverige idag. Visserligen ska boken vara verklighetsbaserad och det är den säkerligen också, för någon i alla fall.

Oavsett så är det så att författaren gör allt för att skydda sina källor så mycket som denne kan. Oavsett så är sanningen så att många kvinnor flyr från sina män runt om i Sverige idag av den ena eller andra anledning.

Hur jävla patetiskt är inte denne fråga att prata om bokens äkthet eller inte när vi i stället kan lägga krut på att prata om allvaret i att en kvinna ska behöva fly för sitt liv och leva gömd för en galen gubbjävel gör livet surt för dem.

Skärpning!

Micke

Kommentarer
Postat av: Anna K

Nja.... Som före detta aktiv feminist och som nuvarande feminist så är jag inte säker på att Monica Antonssons bok är fel.

Boken Gömda har visat sig bestå av rena sakfel. Liza M hänvisar till källskyddet då hon väljer att inte kommentera dessa men Mia avslöjas inte genom att Liza uppger sin version av sakfelen i boken. Sakfelen gör att mannen pekas ut som skyldig till saker han aldrig gjort eller dömts för. Sanningen ska alltid hållas oavsett mannens faktiska gärningar.



En fara är att alla de som läst boken börjar tvivla på den utsatta kvinnan. Idag finns en mängd fördomar mot kvinnor som utsätts för våld och risken finns att dessa fördomar "besannas" för vissa. Detta är något Liza M ska ta ansvar för. Skriver man en bok ska man vara beredd på att stå till svars för den, boken ska klara en opponering. I det här fallet verkar det inte som att författarinnan klarar av det vilket gör boken ännu mindre trovärdig.



Jag tycker överlag inte om romaner om allvarliga samhällsproblem. Författare som använder människors tragiska verklighet i en blandning av fantasi och verklighet känns i min värld oseriösa. Liza M har genom denna blandning nått ut till en stor del av det svenska folket och tjänat grandiosa summor pengar på en just allvarlig samhällsproblematiok. Farligt att nå ut med en bok som inte håller sig till fakta. Problemet i sig ska självklart nå ut till medborgarna men då på ett korrekt sätt och inte ur ett nöjespopulistiskt perspektiv.



I övrigt tycker jag att Liza M är en dålig författare, hon har ett dåligt språk och har billiga stories.



/ Anna

2008-12-20 @ 10:53:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0