Uppskov av utförsäkrade? Socialdemokratiskt förslag

Vi har i evigheter kämpat för den svenska trygghetsmodellen och det är den svenska arbetarrörelsen som genom politik och facklig aktivitet har kämpat för den och byggt upp den. När alliansen demonterade den efter valet så stod socialdemokratin vid sidan av och klagade och till viss mån kämpade emot förslaget som trots allt vann laga kraft.

Idag så ser vi nu effekterna av det hela och nu så kommer inom kort att mängder utförsäkras från försäkringskassan och i och med det så ska de ut på en arbetsmarknad som för tillfället ser allt annat än ljus ut. Jag tror dock på att den svenska läkarkåren inte sjukskriver en massa folk i onödan, utan de gör det för att det finns ett behov för det, ett medicinskt behov av något slag. En bedömning som görs från fall till fall av den som träffar personen i fråga och som bedöms efter kundskap och erfarenhet hos läkaren.

Nu ska denne personen helt plötsligt kastas ut i arbetslöshet för att inte denne längre har rätt till att vara sjuk utan då får denne ta ett annat jobb. Alltså en möjlighet, som idag redan finns, men som ligger inom sjukförsäkringssystemet och jag tänker då på arbetsprövning. Sjukförsäkringssystemet är ju en del av de offentliga och som betalas av statsbudgeten. Nu så gjorde regeringen om systemet och arbetslöshetskassan skulle bli självfinansierad av dem som är med i varje a-kassa. Hög arbetslöshet inom en grupp innebär alltså högre avgift för samtliga som är med i den, helt i enlighet med solidaritetens grundtanke. Men är det rätt att föra över ansvaret för personer, som kanske egentligen inte skulle vara ute i arbetslivet utan de borde nog vara kvar i sjukskrivningssystemet utan att skicka med pengar för denna förändring?

Jag tycker inte, till skillnad från socialdemokraternas Veronika Palm att detta förslag ska skjutasupp utan det ska ändras till det systemet som vi hade, men med en aktivare handledning av praktikplatser från försäkringskassan, då social isolering är också ett handikapp i längden.

Nej, tillbaks till att se oss arbetare (eller slavar eller tjänstfolk som regeringen verkar se oss) som individer och personer och inte som ett kollektiv. Varje människa har rätt att bli sjuk. Varje männsika har rätt till att få synas. Varje människa är unik.

Micke

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0