Fler tillägg till programmet.

För att ytterligare visa att vi är en underbar kommun att bo i så måste vi göra något. Ju flera vi är som är med och delar på att betala skatt till kommunen och därmed dela på kostnaderna. Ju mera pengar får vi över till annat än de mest viktiga sakerna.

För att lyckas med detta så måste kommunen underlätta för nyproduktion av egna hem samt för bostadsområden. Detta kan man göra på många sätt.

1. Minskning av pappersarbetet och dess handläggningstid. Jag är ingen expert på exakt hur man ska göra detta, det finns det andra som är. Men av erfarenhet så vet jag att den svenska pappersexercisen inte är att leka med och att det tar en enorm tid innan saker och ting faller på plats.

2. Den kommunala ägda marken som är avsedd för just sådan produktion ska vara gratis för den som väljer att bygga. En handpeng ska självklart läggas på marken baserad på kvm som används och olika för om det är enfamiljsbostad eller flerfamiljsbostäder. Denna återfås från kommunen efter att byggnationen av enfamiljshuset är klar och de har folkbokfört sig på den adressen i 6 månader. 6 månaders regeln kan inte tillämpas vid flerfamiljsbostäder utan här återfås handpengen när byggnationen är klar och färdigbesiktigad och klar för inflyttning.

3. Inkoppling på vatten och avloppsnätet samt eventuellt fjärrvärmenät ska vara gratis.

4. Vid barnafödande och båda föräldrarna står folkbokförda i kommunen minst 6 månader innan barnet föds ska föräldrarna få ett precent kort på 10000 att handla för i kommunen i valfri affär som ingår i de köpmannaföreningar som finns. Dessa precentkort ska vara personliga, inte gå att överlåta eller sälja eller lösas in mot pengar. Samma summa på presentkort och samma utformning på användandet skall också utfärdas till den som flyttat till kommunen och varit folkbokförd här samt betalat skatt till kommunen under en sammanhängande tid av ett år få.

Höjning av mjölkpriset.

Nu så har det bestämts att mjölkpriset ska höjas med en krona och att denna krona oavkortat ska gå till bönderna i Milko området. Detta tycker jag är bra. Ska bli intressant att se hur mycket butikerna också lägger på för att ytterligare öka sina vinster. Jag hoppas att de inte kommer att lägga på något, men tror annat.

För att ytterligare hjälpa våra lokala bönder så ska vi se till att handla produkter från Milko och inte från andra producenter. Tänker inte nämna dem vid namn utan ni vet alla vad jag menar. Till sist så blir det ju så att vi alla tjänar på att hålla bönderna under armarna i och med att vi handlar av dem och ingen annan. Det blir arbetstillfällen, öppnare landskap, kortare transporter och säkerligen ytterligare bra saker som vi alla vill ha.

Köp mjölk, stöd bonden.

Micke

Tillägg till mitt valprogram

Detta är ett tillägg till mitt valprogram. Det kommer säkerligen flera senare också då politik är levande.

Jag vill dessutom i Eda kommun:

* Sänka Kommunalskatten med 5 öre/100 lapp varje år - Jag har inget underlag för vad detta skulle kosta kommunen eller vad det skulle ge till invånarna i plånboken. Men borde ju inte vara en omöjlighet att sakta sänka skatten för att ge invånarna mera kvar och dessutom anpassa den kommunala verksamheten till det ändrade inkomstläget.

* Eda Bostad AB - ska gå i förgrunden och etablera boende i Eda kommun. Lägenheterna ska vara anpassade till dagens verklighet och inte till den standard som bostadsbolaget har idag. Standarden skall höjas för att öka attraktionskraften som hyresobjekt. Saker som bredband, kabeltv, varmgarage, diskmaskin, tvättmaskin, torktumlare etc. ska finnas i varje lägenhet och varje lägenhet som nyproduceras ska vara för de lite större familjerna. Försvaret att detta inte är en möjlighet för bostadsbolaget är att det blir för höga hyror då. Hmm, vem sätter hyrorna? Alltså en sak som går att ordna.

- Till dessa nyproducerade bostadsområden är det tänkt att man ska ha mest möjliga tekniska lösningar som finns för att tillgodogöra sig energieffektiviteten så mycket som möjligt. Jag tänker på att separera varmvattnet från diskmaskin, dusch och tvättmaskin så att den värmen går att återanvända för att värma upp bostäderna. Annan typ av ventilation som bygger på censorer om vart det befinner sig folk i hemmet och där kommer värmen då att ökas. Solceller och bergsvärme eller luftvärme är självklara alternativ till dessa bostäder.

- Det finns säkerligen andra lösningar som jag inte är så insatt i, men grundtanken är alltså. Stora boendealternativ inom Eda Bostad AB med högsta möjliga tekniska bekvämligheterna samt med en stor miljömässig inriktning. Kanske dessutom ett samarbete med företag som finns inom de olika områdena för att ge dem möjlighet att använda bostäderna som forskning och ta fram lösningar som de sedan kan använda vidare. Detta för att få ner byggnadskostnaderna ytterligare.

- Förövrigt så ska tanken vid inköp av vitvaror etc ändras inom Eda Bostad AB samt övriga kommunala instanser. Det ska inte längre vara inköpspriset som är det avgörande utan högsta möjliga miljöhänsyn som är huvudskälet till att en produkt väljs före någon annan.

Dessa två punkter är alltså ganska viktiga för att vi ska få en attraktivare kommun att bo i och i och med det ökande skatteintäkter då målet är ju att vi ska bli flera som är med och delar på kostnaderna i kommunen.

Micke

Alliansen 5 års dag.

Blir det 5 år till med att förstöra Sverige? Ja, vem vet. Den som lever får se efter nästa års val. Men jag kan ju lugnt säga att jag hoppas då inte på det.

Micke

Shell Macken

Shell Macken i Åmotfors är nu ett minne blott. De gamla ägarna fick se till att den blev nerplockat och kvar står nu inget ruckel och skräpar och gapar öde och nedfallet. Synd för verksamheten som fanns, men bra att det försvann om det ändå var tvunget att stänga.

Tragiskt är dock att Eda kommun inte tar ett lika ansvar för den gamla Texaco macken som står på orten. Denna står tom sedan många år och en omfattande sanering måste göras av marken där denna står och till en kostnad som är mycket hög och som vi skattebetalare gemensamt måste betala. Visserligen trisst att vi gemensamt måste göra det, men ibland så måste man fatta sådana beslut inom den kommunala verksamheten.

Miljön i marken blir knappast bättre för att ingenting görs med denna gamla fastighet och all kringutrustning samt att den är ful och en styggelse för orten.

Micke

14 suger

Ja eller så gör det inte det. Det blir ju vad man gör det till. Men hennes liv suger säkert eller så tycker hon bara det för att det finns några mer eller mindre smarta personer i hennes omgivning.

Vi har filmen på DVD.

Betyg: ++

Micke

Troja

Länge leve kungen, landet och kärleken? Ja,många kända skådespelare är med i denna film. Gillar denna filmen jag. Betyget blir inte det bästa då det är en spelfilm som är som det brukar vara. Ett alldeles vanligt slut.

Filmen finns på DVD här.

Betyg: +++

Micke

1939

En film som utspelar sig under andra värlskrigets sverige. Här ser vi många skådespelare som idag är stora skådespelare.

Gillar handlingen och denna film, som förvisso kan upplevas som lång.

Sänds just nu på tv 1000

Betyg: +++

Micke

Festival

Då så har man sett fröken Jivesands skådespel och hon gjorde sin roll med den oranga vattenpistolen bra. Sedan var hon på en promenad också mellan campingen och festivalområdet. - Betyg: +++

Kärlek är bara en massa kemiska grejjer som gör att man blir kåt och konstig. 

Denna text är ett citat från filmen som Marc säger till Lina inne på Hotellet och ingenting annat. Men ganska bra måste jag säga, jag gillade den.

Jag gillar filmen då den har enligt mitt tycke en bra handling från lilla Sverige och lite extra roligt är det att se saker och ting som är inspelat i närområdet. I detta fall Arvika och under Arvikafestivalen 2000.

Filmen ägs av oss på ett klassiskt vhs band.

Betyg: +++

Micke

Sleepers

Ja, ibland kan rättvisa skippas på olika sätt. Kan mord förlåtas av Gud? Kan Gud förlåta lögner? Hämnden är ljuv.

Filmen inspelad.

Betyg: ++

Micke

Brott

av Karin Fossum.

Denna bok är lånad i ljudboksform. Kan inte säga att handlingen fängslade mig under hela cd 1, så denna kommer jag inte att läsa klart. Säkert bra för någon, men inte för mig.

Boken lånad på statsbiblioteket i Arvika.

Betyg: -

Micke

14 år till salu - en skakande svensk historia

av Caroline Engvall

Jag läste denna bok efter att ha fått tips av den av en god vän. Det tipset är jag mycket tacksam för.

En äcklig handling. En tragisk handling. En tragisk del av svensk nutidshistoria. Lider med tjejen i boken, starkt berättat och mycket bra gjort. En bok som jag var tvungen att läsa snabbt, för att jag inte orkade lägga ner den, trots vidrigheterna.

Boken lånad på statsbiblioteket i Arvika.

Betyget sätts inte på handlingen i boken utan på boken i sig, ni förstår när ni läst.

Betyg: +++++

Micke

American Historie X

Ja, denna film borde ju kunna ställa sig i skaran över klassiska filmer. En mycket bra film, med en hemsk historia och ett tragiskt slut.

Filmen lånad.

Betyg: +++

Micke

Politikens Eda kommun

Ja visst är det roligt att följa den politiska debatten (eller vad man ska kalla det) i Eda kommun.

En hög med personer som gör allt de kan för att krångla mellan varandra i stället för att se till kommunens bästa. Och dessa har vi röstat fram!! Fy fan (censurera om ni vill), jag fattar inte hur ni kan vara nöjda med den politik som ni bedriver. Det är ju värre än att se barnen på dagis sitta och krångla i sandlådan.

Nu sist så var det HEL som hoppade av vice ordförande posterna för att markera att inget samarbete med S finns. Ja och? Det har vi väll vetat ett tag nu? Varför samarbetar ni inte i stället och pratar med varandra och har ett levande samtal om nu alla parter vill Eda kommuns bästa? Var god och svara på den om ni kan något/några partier. Ni kan skriva till mig på bloggens adress här nedan eller svara i tidningen. Gör som ni vill, men svara utan att kasta skit på varandra är ni snälla.

Micke

Israel - Aftonbladet

Ja, vad ska man säga mera än att den Israeliska regeringen sprider ut sina lögner i omvärlden. Man kanske bör se sig om vad de säger om det palestinska folket också. Uppenbart så LJUGER de om Sverige så varför skulle de inte ljuga om det palestinska folket och dess stat också?

1. Enligt Israel så har vi i Sverige inte en fri press och yttrandefrihet. Snacka om skitprat! Kanske dags att tänka sig för innan de öppnar munnen.

2. Enligt Israel så ägs den Svenska pressen till 85 % av vänstern. Nope - Men tvärtom så har den borgerliga pressen en majoritet av ägandet.

3. Den Svenska regeringen ska be om ursäkt - Varför? Finns ingen anledning till det. För det finns inget att be om ursäkt för. Ingen hemlighet att den israeliska staten gör precis som de vill och skyddas av storebror USA. Sjukt, men sant

4. Den Israeliska regeringen och dess militär bryter iderligen mot de mänskliga rättigheterna mot det palestinska folket. När ska de Israeliska ledarna ställas tills svars för brott mot FN stadgan och Genevekommisionen? Aldrig, för storebror USA håller dem om ryggen. Fega ynkryggar både USA och Israels regeringar.

Micke

Eunuckens gåta

av: Jason Goodwin

En mycket spännande bok om hur det kan gå till runt ett mord på dåtiden. Spännande bok.

Läst som ljudbok från Arvika statsbibliotek

Betyg: ++

Micke

Ny länk

Nu ligger det en länk här till höger om du vill bli medlem i PIRATPARTIET.

Micke

Mitt valprogram

Detta är det som jag kommer att gå till val på för att representera PIRATPARTIET i Eda kommun. Detta är mitt ursprungliga valprogram, men självklart kan jag ändra mig i saker och ting och saker kan läggas till. En del saker är enklare att genomföra än andra och detta är jag väl medveten om, men se inte saker och ting som en verklighet. Det kallas för att vara en utopi - en dröm om vad jag skulle vilja förändra.

Lokalt i Eda kommun

Avskaffa de politiska arvodena - Detta skulle ge en besparning på 1.44 miljoner kronor årligen enligt Eda kommuns budget för år 2008 framtagen från kommunens ekonomiavdelning.

Finns det inte pengar nog till att klara av skolan, socialtjänsten och äldreomsorgen i nuvarande grad så finns det heller inte pengar till politikers egna plånböcker.

Halvera antalet förtroendevalda - Tror att det minimala antalet förtroendavalda som denna kommun får ha enligt lag är 23 och idag är antalet 41, här finns det ytterligare flera tusen kronor att spara in då ersättningen för resor och förlorad arbetsinkomst kommer att minska till antalet.

Avskaffa resterande ersättningar till förtroendevalda - Det finns ytterligare ersättning som våra förtroendevalda lyfter från kommunen. De enda ersättningen som ska finnas kvar är för förlorad arbetsinkomst och rese ersättning. Ett politiskt uppdrag i en liten kommun som denna ska byggas på det personliga engagemanget och inte för att man får ersättningar utöver lönen.

Närproducerad mat till omsorgen och skolan - All mat som serveras inom Barn- och äldreomsorgen samt inom skolan ska produceras på var och en av de tre tätorterna i kommunen. Det är en rättighet att få tillagad mat från orten. Dessutom ska råvarorna komma så nära kommunen ifrån som möjligt och helst ifrån företagare i kommunen, detta för att stimulera arbetsmarknaden ytterligare. Dessutom ska maten tillverkas från grunden och avskaffandet av halv eller helfabrikat ska införas.

Inga mera pensionsavtal eller andra ersättningar till personer i ledande ställning - De avtal som redan är skrivna kan vi inte göra så mycket åt, men om vi kan det så ska vi avskaffa dessa extra förmåner. Inget nytecknande däremot av sådana avtal utan efter avslutad anställning är det a-kassa och ingenting annat som gäller också för denna grupp. Alldeles för många har skott sig alldeles för länge på detta system.

Införande av "flyt" tid till de icke heltidsanställda - Man ska kunna leva på sin lön. Det är en mänsklig rättighet att man ska kunna ha en lön från sin arbetsgivare som man kan leva på. Därför så vill jag införa sk. flyt tid för de som inte har heltidstjänster idag. Detta innebär att man har betalt upp till heltid under hela året och vid behov ska man arbeta de extra timmarna som behövs. Det fastställda extra timmarna man ska göra på ett år är beroenda på hur stor grundtjänst man har och kommer att förhandlas fram med fackförbunden. Om man inte jobbar de extra timmarna som man ska göra så blir man återbetalnings skyldig till kommunen. Detta är dock ett frivilligt system och inget tvång utan en möjlighet för var och en som så önskar.

Avskaffande av hyrpersonal inom kommunen - Eda kommun ska tillsammans med landstinget i Värmland (se vidare under regionalt nedan) gå i fronten för att samtliga kommuner och landsting i Sverige avskaffar marknaden för hyrpersonal främst inom vården. Detta ska vi göra genom den redan existerande samarbetsorganisationen, Sveriges kommuner och landsting (Senare kallad SKoL). Tror dock inte att det är ett stort problem för denna kommun, men det är en princip sak.

Regionalt i Värmland

Avskaffande av hyrpersonal inom vården - Här finns enorma summor att spara in för Landstinget i Värmland. Ett gemensamt avslut för detta system ska ordnas fram genom samarbetsorganisationen SKoL är Värmlands läns Lansting ska vara en av de drivande i denna fråga.

Införande av lokalt producerad mat - För att främja den lokala arbetsmarknaden och för att minimera transporters negativa miljöpåverkan är det viktigt att all mat som produceras inom vården kommer från kök som ligger på varje sjukhus, lokala råvaror samt inga halv eller helfabrikat. Detta har enormt många positiva effekter och jag har mycket svårt att se några direkta negativa effekter av det hela.

Gratis kollektivtrafik inom länet - Helt skattefinansierad kollektivtrafik inom Värmlands läns. Detta skulle kunna vara skattefinansierat eller bedrivas som ett EU - projekt. Helst skulle ett sådant system finnas inom hela Sverige eller ännu bättre inom hela EU, men man måste ju börja någonstans.

Rikspolitiken

Denna fråga låter jag för tillfället vara obesvarad, men jag har några som jag tycker att vi ska jobba med och de är:

* Avskaffandet av FRA och IPRED lagstiftningen
* Införandet av gemensamt trygghetssystem för hela kroppen vid behov av hjälp (tandläkare och läkare)
* Gratis kollektiv trafik i hela Sverige (ska vara skattefinansierat)
* Återinför avdragsrätten för a-kassa och fackföreningsavgift samt höj ersättningen till 80 % och ta bort de 75 dagarna vid deltid
* Ta bort barns inkomster (lön, barnbidrag och underhållsbidrag) vid beräknande av försörjningsstöd samt bostadsbidrag utan att göra några andra förändringar från det system som är idag. Det är inte barn som ska försörja sina föräldrar.


Mera kommer säkerligen i framtiden.

Micke

En nästan vanlig man.

av: Dan Buthler och Dag Öhrlund

En enormt bra skriven bok som ger oss bilden ur flera olika vinklar. Den sjukes, offrens, polisens och närstående av olika slag. En bok som är svår att skriva om utan att avslöja för mycket av berättelsen. Men den handlar om killar med för mycket pengar, för tråkig vardag som hittar på saker som är allt annat än trevliga. Har du inte läst denna bok så är den en måste bok att läsa.

Boken är lånad i ljudboksform på statsbiblioteket i Arvika.

Betyg: ++++

Micke

Snabba cash

av: Jens Lapidus

En mycket bra bok om viljan att komma upp sig i samhället. Vägen dit och inom vilken gren av samhället kanske inte alltid är så tilltalande, men det beror på vad individen vill. Men jag skulle inte vilja gå denna väg, men det är ju upp till var och en bara man står sitt kast och det gör de i denna bok.

Boken lånad i ljudbokform på statsbiblioteket i Arvika.

Betyg: +++

Micke

Mona Sahlin igång igen.

* Kvinnolönerna ska upp
* Underhållsstödet ska höjas
* Det behövs en lag om rätt att jobba heltid
* All vård och utbildning som betalas med skattemedel ska kvalitetskontrolleras.
* Bolagsstyrelser ska till minst 40 procent bestå av kvinnor.
* Föräldraförsäkringen ska delas i tre
* Med två undantag ska inga skatter sänkas (penisoner och skatt på reavinster är undantagna)

Yep, gråsossarna är igång. En gammal politik som känns igen. En massa fagra ord, som sedan inte kommer att genomföras. Hur denna politik ska genomföras, det sägs det ingenting om utan bara att viljan till att denna förändring finns.

LAG OM RÄTTEN TILL HELTID - Genom tvång och lagstiftning så ska rätten till en heltid ordnas till. Med tanke på att socialdemokratin har styrt en klar majoritet av efterkrigstiden i Sverige (riksdag, landsting och kommun nivå) och ingenting har skett i denna fråga så är det knappast troligt att det kommer att ske någon förändring nu heller. Med tanke på att de flesta deltider finns inom service, vård, skola och omsorg och att det inom detta gren är mestadels socialdemokratiska ledare som suttit på banan och ingenting gjort tidigare, så lär det inte bli någon förändring denna gång heller.

KVINNOLÖNERNA SKA HÖJAS - Ja, det är ju inte första gången vi hör det. Hur regering och riksdag ska ordna detta vet jag inte, med tanke på att vi i Sverige lever i en demokrati och inte en diktatur. Löner fastställs av arbetsmarknadens parter och där tillhör knappast regering och riksdag utan där hittar vi LO och arbetsgivarna. Kommunerna runt om i Sverige och Landstingen har en tradition av att inte höja lönerna till en vettig nivå utan ursäkten är i varenda lönekamp att det inte finns pengar till lönehöjningar för arbetaren (Barnskötare, lokalvårdare, undersköterskor, sjuksköterskor, vårdbiträden etc). Om vi höjjer dem för mycket så måste det sägas upp folk och i solidaritetens anda tystnar kraven och det svärs i det tysta. Detta är enormt tragiskt och en skam för Sverige. Dessa arberare gör en underbar insats för Sverige varenda dag och landet (vi allihop) skulle inte klara oss utan dem.
Visst det ska gå att leva på sin lön, men för att lönerna i denna grupp ska motsvara deras insats, kunskap och engagemang i deras arbeten måste lönerna höjas med ca 10000/månad. Men detta är tyvärr en sanning som aldrig kommer att ske, men de är värda den lönehöjningen. Vart ska Sahlin finna de pengarna till kommunerna och landstingen?

UNDERHÅLLSSTÖDET SKA HÖJAS - Av vilken anledning ska detta höjas? En annan anledning som staten bör titta på är pappors lika rätt till sina barn som mammors. Tyvärr är detta allt för mycket en utopi idag, till och med vid gemensam vårdnad och växelvis boende med samma antal dagar/år så är det idag en skillnad idag tack vare att föräldrarna har olika kön. Vad ska Sahlin göra åt denna skillnad?

FÖRÄLDRAFÖRSÄKRINGEN SKA DELAS TRE LIKA DELAR - Ja, återigen ska vi genom tvång styra över folket, trots att vi lever i en demokratisk stat. Pappor ska tvingas vara hemma är ett av argumenten. Men de mammor som väljer att låta fadern vara hemma då? Ja, jag vet att denna grupp är en enormt liten del, men den finns dock. Varför kan inte föräldrarna få välja detta själva? Jag tycker faktiskt att det är en mänsklig rättighet att få avgöra denna sak själva och inte via kontroll av staten.

BOLAGSSTYRELSER SKA BESTÅ TILL MINST 40 % KVINNOR - Ok, av vilken anledning? Trodde det var kompetens vi var ute efter jag inom företagen och ingenting annat. Jag bryr mig inte ett dugg i om det är 100% män eller om det är 100% kvinnor som sitter i styrelserna, bara det är skickliga folk. Borde inte denna valformulering vara att minst 40/60 fördelning mellan könen? Men det är klart att SOCIALDEMOKRATERNA kanske inte är för en jämlik könspolitik och vill inte ta ställning ur mäns perspektiv också?

MED TVÅ UNDANTAG SKA INGA SKATTER SÄNKAS - Äntligen så ska nu regeringen se till att pensionärer ska få samma skattesänkningar som arbetande. Detta tycker jag är bra, med tanke på att pension är ju faktiskt innehållen lön som kommer på ålderns höst efter ett långt och strävsamt liv. Men hur slår då denna skattesänkning i verkligheten? Tyvärr är det så att många pensionärer också har ett bostadsbidrag som kommer att sänkas i motsvarande grad så i verkligheten blir denna skattesänkning ett plus minus noll resultat. Bra är dock att det är flera som kommer över normen så att de inte får bidrag utan det kanske blir några korvören över. Tyvärr brukar dessa skattesänkningar också ha en förkärlek till att staten i samma veva sänker pensionerna för de äldre som redan har en löjligt låg pension och vad är då vitsen? Denna grupp har liksom gruppen arbetare ovan ett stort behov av en rejäl höjning av pensionen, men detta pratar inte SOCIALDEMOKRATERNA något om.

KVALITETSGRANSKNING INOM VÅRDEN OCH UTBILDNINGSSEKTORN - Ja, detta är väll det enda som jag kan helt skriva under på med SOCIALDEMOKRATIN. Lägg dessutom till att offentliga skattepengar ska INTE få användas till den privata sektorn inom vården och tandvården så är jag nöjd. Dessa skattepengar stannar bäst inom landstingen, kommunerna och folktandvården och går därmed tillbaks till oss skattebetalare.

Micke

Vad ska vi ha med

i programet för piraterna i eda?

Eda kommun och budget arbete

Föga förvånande så stod det på löpsedlarna att socialtjänsten i Eda har för lite pengar. Om man studerar budgetarbetet inom Eda kommun lite så kan man förvånas många gånger.

Ett exempel: Socialtjänsten vet att det finns personer som de måste betala för på behandlingshem varje år, men budgeterar 0 kronor för det, då de inte vet hur många som har behov för det. Knappast ett seriöst budgetarbete. Sedan så står man och funderar på varför pengarna inte räcker till. Inte så konstigt då denna kalkyl gör att det med automatik blir ett minusresultat i budgeten.

Budget tips och besparningar kommer från PIRATPARTIET i Eda i kommande debatter inför valet 2010.

Micke

RSS 2.0