Mona Sahlin igång igen.

* Kvinnolönerna ska upp
* Underhållsstödet ska höjas
* Det behövs en lag om rätt att jobba heltid
* All vård och utbildning som betalas med skattemedel ska kvalitetskontrolleras.
* Bolagsstyrelser ska till minst 40 procent bestå av kvinnor.
* Föräldraförsäkringen ska delas i tre
* Med två undantag ska inga skatter sänkas (penisoner och skatt på reavinster är undantagna)

Yep, gråsossarna är igång. En gammal politik som känns igen. En massa fagra ord, som sedan inte kommer att genomföras. Hur denna politik ska genomföras, det sägs det ingenting om utan bara att viljan till att denna förändring finns.

LAG OM RÄTTEN TILL HELTID - Genom tvång och lagstiftning så ska rätten till en heltid ordnas till. Med tanke på att socialdemokratin har styrt en klar majoritet av efterkrigstiden i Sverige (riksdag, landsting och kommun nivå) och ingenting har skett i denna fråga så är det knappast troligt att det kommer att ske någon förändring nu heller. Med tanke på att de flesta deltider finns inom service, vård, skola och omsorg och att det inom detta gren är mestadels socialdemokratiska ledare som suttit på banan och ingenting gjort tidigare, så lär det inte bli någon förändring denna gång heller.

KVINNOLÖNERNA SKA HÖJAS - Ja, det är ju inte första gången vi hör det. Hur regering och riksdag ska ordna detta vet jag inte, med tanke på att vi i Sverige lever i en demokrati och inte en diktatur. Löner fastställs av arbetsmarknadens parter och där tillhör knappast regering och riksdag utan där hittar vi LO och arbetsgivarna. Kommunerna runt om i Sverige och Landstingen har en tradition av att inte höja lönerna till en vettig nivå utan ursäkten är i varenda lönekamp att det inte finns pengar till lönehöjningar för arbetaren (Barnskötare, lokalvårdare, undersköterskor, sjuksköterskor, vårdbiträden etc). Om vi höjjer dem för mycket så måste det sägas upp folk och i solidaritetens anda tystnar kraven och det svärs i det tysta. Detta är enormt tragiskt och en skam för Sverige. Dessa arberare gör en underbar insats för Sverige varenda dag och landet (vi allihop) skulle inte klara oss utan dem.
Visst det ska gå att leva på sin lön, men för att lönerna i denna grupp ska motsvara deras insats, kunskap och engagemang i deras arbeten måste lönerna höjas med ca 10000/månad. Men detta är tyvärr en sanning som aldrig kommer att ske, men de är värda den lönehöjningen. Vart ska Sahlin finna de pengarna till kommunerna och landstingen?

UNDERHÅLLSSTÖDET SKA HÖJAS - Av vilken anledning ska detta höjas? En annan anledning som staten bör titta på är pappors lika rätt till sina barn som mammors. Tyvärr är detta allt för mycket en utopi idag, till och med vid gemensam vårdnad och växelvis boende med samma antal dagar/år så är det idag en skillnad idag tack vare att föräldrarna har olika kön. Vad ska Sahlin göra åt denna skillnad?

FÖRÄLDRAFÖRSÄKRINGEN SKA DELAS TRE LIKA DELAR - Ja, återigen ska vi genom tvång styra över folket, trots att vi lever i en demokratisk stat. Pappor ska tvingas vara hemma är ett av argumenten. Men de mammor som väljer att låta fadern vara hemma då? Ja, jag vet att denna grupp är en enormt liten del, men den finns dock. Varför kan inte föräldrarna få välja detta själva? Jag tycker faktiskt att det är en mänsklig rättighet att få avgöra denna sak själva och inte via kontroll av staten.

BOLAGSSTYRELSER SKA BESTÅ TILL MINST 40 % KVINNOR - Ok, av vilken anledning? Trodde det var kompetens vi var ute efter jag inom företagen och ingenting annat. Jag bryr mig inte ett dugg i om det är 100% män eller om det är 100% kvinnor som sitter i styrelserna, bara det är skickliga folk. Borde inte denna valformulering vara att minst 40/60 fördelning mellan könen? Men det är klart att SOCIALDEMOKRATERNA kanske inte är för en jämlik könspolitik och vill inte ta ställning ur mäns perspektiv också?

MED TVÅ UNDANTAG SKA INGA SKATTER SÄNKAS - Äntligen så ska nu regeringen se till att pensionärer ska få samma skattesänkningar som arbetande. Detta tycker jag är bra, med tanke på att pension är ju faktiskt innehållen lön som kommer på ålderns höst efter ett långt och strävsamt liv. Men hur slår då denna skattesänkning i verkligheten? Tyvärr är det så att många pensionärer också har ett bostadsbidrag som kommer att sänkas i motsvarande grad så i verkligheten blir denna skattesänkning ett plus minus noll resultat. Bra är dock att det är flera som kommer över normen så att de inte får bidrag utan det kanske blir några korvören över. Tyvärr brukar dessa skattesänkningar också ha en förkärlek till att staten i samma veva sänker pensionerna för de äldre som redan har en löjligt låg pension och vad är då vitsen? Denna grupp har liksom gruppen arbetare ovan ett stort behov av en rejäl höjning av pensionen, men detta pratar inte SOCIALDEMOKRATERNA något om.

KVALITETSGRANSKNING INOM VÅRDEN OCH UTBILDNINGSSEKTORN - Ja, detta är väll det enda som jag kan helt skriva under på med SOCIALDEMOKRATIN. Lägg dessutom till att offentliga skattepengar ska INTE få användas till den privata sektorn inom vården och tandvården så är jag nöjd. Dessa skattepengar stannar bäst inom landstingen, kommunerna och folktandvården och går därmed tillbaks till oss skattebetalare.

Micke

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0