Obama - håller vad han lovar?

Än så länge har den nya amerikanska presidenten gjort vad han lovat. Han ska stänga lägret på Kuba och han kräver att gränserna ska öppnas in till Gaza för olika hjälpsändningar. Men försvinner problemen för den sakens skull?

1. Han ska stänga lägret på Kuba. Men, problemet kvarstår, för han har inte sagt något om vad som ska hända med dessa fångar eller hur mycket som ska utredas över de övergrepp som skett där. Hela sanningen kommer aldrig att komma ut. Så problemet flyttas alltså från ett ställe till ett annat och en halvsanning kommer. Är detta den rätta vägen? Nej, ge alla en rättvis rättegång och ut med hela sanningen om vad som skett på detta ställe, det hade varit mycket mera rätryggat. Men det amerikanska folket är väll kanske inte ärliga nog för det.

2. Öppna gränserna in till Gaza för nöd och hjälpsändningar. Visst är det helt rätt. Men vart ligger det verkliga problemet? Oj oj, vilket historiskt helvete att börja nysta i. Ett enormt arbete att göra, men ett arbete som blir ett måste om man ska få till en dialog mellan dessa båda parter. För det är det enda sättet att få till en lång hållbar fred mellan Israel och det palestinska folket - samtal med varandra och lyssna på varandra och respektera varandras rättigheter så som människor och som stater.

Men, det ska tilläggas, än så länge så har president Obama visat sig vara en handlingens man med fastsatta beslut och som verkar ha ett stort intresse - rättvisa för de svaga runt om i världen samt upprättelse för det amerikanska folket. Hoppas och tror att han fortsätter på den inslagna vägen.

Micke

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0