Kvälls och nattöppna dagis i Eda kommun?!

Den politiska ledningen med SOCIALDEMOKRATERNA i spetsen har bestämt att man ska lägga ner det kvällsöppna dagiset i Eda kommun. Förövrigt det enda kvällsöppna dagiset som fanns. Varför? Jo, för att de ska spara pengar för att hålla budgeten. Men vad innebär detta i det långa loppet? Jo, en minskad attraktionskraft och därmed så småningom ett ännu mindre skatteunderlag till kommunen som kommer att innebära ännu fler besparningar och försämringar. Hur ska man då kunna stoppa detta skenande ekorrhjul som Eda kommun befinner sig i? Ja, bra fråga som det är svårt att ge något direkt svar på. Men en försämringen leder aldrig till en förbättring utan det heter försämring av en anledning.

Jag och många med mig, gärna betala lite mera i skatt om vi vet att dessa extra skattepengar oavkortat går till ett syfte så som att öka servicen inom vård, skola och omsorg. Här behövs det stora insatser och med en ökande äldre befolkning så kommer behovet av insatser, service och stöd öka - men vi har också en negativ utveckling inom barnafödandet inom kommunen som kommer att leda till ett minskat behov av alla de skolor, förskolor och andra barnverksamheter som finns inom kommunen. Här finns det alltså både kortsiktig och långsiktiga föedelningsalternativ att hitta samt våga genomföra.

Ett måste för att denna kommun ska överleva, det är att vara attraktiv för barnfamiljer och för andra familjer också självklart. Då, för att man ska öka attraktionskraften så måste man satsa på attraktivt boende, bra öppettider inom barnomsorgen, bra skola, utvecklingsmöjligheter för företagen, stort utbud av fritidsaktiviteter, närheten till djur och natur, förenklad kommunal service, ökad social service inom äldreomsorgen, miljömedvetenhet inom kommunen, aktiva tjänstemän, stor möjlighet att påverka de politiska besluten samt politiker med stark förankring inom kommunen. Detta är bara några av sakerna som man måste genomföra, dyra och i många fall tuffa beslut som måste fattas, men ett måste. Dessa saker blir inte enklare att genomföra då Eda kommun i alldeles för många år har styrts av en politisk ledning som har saknat både vilja och kompetens oavsett partitillhörighet utan har ägnat sig mera åt personliga vendettor inom och utom de egna leden.

Dessutom så står det i skol lagen (detta är ej ordagrant men en innebörd) - kommunen ska erbjuda barnomsorg efter föräldrars behov och efter förmåga. - Denna text måste ses som att kommunerna ska följa med i utvecklingen inom samhället och se efter de behov som har förändrats från dåtid till nutid och detta gör inte Eda kommun, utan står tyvärr kvar i dåtiden.

Micke

Kommentarer
Postat av: Anna (kvällsjobbande mamma)

Kommunen ska erbjuda barnomsorg efter föräldrars behov och efter förmåga heter det. Kommunen fixa kvällsdagis för många "skrek" efter det, så långt så bra, men när det väl kom till krita så ville ingen utnyttja det...Hmm Nu står man här och vill utnyttja det men kan inte för det stänger den 31/3... I 79 dgr fick det vara öppet, jag behövde inte använda det tidigare alltså svarade jag nej på enkäten kommunen sände ut, nu har vi jobb som kräver mertid på dagis och vart ska vi göra av barnen?? Har inte någon släkt som kan passa mina barn och kan inte gå ner i arbetstid. Tycker inte jag kan vara ensam om detta eller är man det? Kommunen skötte det här supersnyggt med att genomföra kvällsdagis, RIS ska alla föräldrar ha som har gjort att det inte kan genomföras längre.

2009-03-22 @ 20:09:05
Postat av: Micke

Klart att detta inte är en sak som du är ensam om. Hur kan de erbjuda behovet när inte efterfrågan finns till det - ja, bra fråga... Och efterfrågan kommer ju aldrig att komma om inte möjligheten finns... Och i dessa tiden så är det ännu viktigare att möjligheterna till det ska finnas tillgängligt... Men det kanske är så att det inte behövs ett helt dagis utan en dagmamma...

2009-03-22 @ 20:14:51
URL: http://cyberbuddha.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0