Sparbanken - folkets bank?

Västra värmlands sparbank går ut med sloganen - "Vi tänker som du". De går ut och profilerar sig som en bank nära oss här i väst värmland och att de värnar om oss och om att de bryr sig. Stämmer detta? Tveksamt.

Jag satt för en tid och jämförde vad jag får för fördelar hos de olika bankerna som finns och valde efter mycket funderande att avsluta mitt konto på sparbanken. Vad gav de mig: Värdelös ränta (0,25%), avgifter på i stort sett allt och sedan en flinande VD som står i tidningen och talar om hur bra banken går. Vad gav den nya banken mig: Bättre ränta (4,25% på lönekontot och det finns de som har ännu bättre), mycket lägre antalet avgifter och de avgifter som är är lägre. Den enda nackdelen med den nya banken är att de inte har något kontor utan finns bara på nätet, men det leds av en stor aktör på marknaden.

Glad i hågen så bytte jag bank och dömm om min förvåning när jag häromdagen skulle gå och sätta in pengar på mitt eget konto via sparbanken. Expediten sade till mig: Detta är en nischbank (ursäkta stavandet, har bara hört om banker jag) så om du ska sätta in pengar på det så kostar det 100 kronor, sen flinade hon och sa vidare: De sa de säkert inte när du bytte bank, på ett hånfullt sätt. Satte i stället in pengarna via min sambos konto i stället som var gratis.

Började sen att fundera och kollade mig runt bland de andra monopolbankerna i Arvika och tänka sig. Båda de återstående bankerna tar inte betalt för att få sätta in sina pengar till andra banker och har därmed bättre kundservice. 

Man kan inte skylla på kostnader som banken har i detta fallet då arbetsinsatsen vid datorn max består av 30 sekunders arbete för ett pris av 100 kronor.

Så tänk på detta nästa gång du åker taxi och gnäller över att det är dyrt och om du har västra värmlands sparbank. Sluta klaga, du är redan van att betala.

Västra värmlands sparbank borde vara ärliga och byta slogan från "Vi tänker som du" till "vi utnyttjar dig" eller "vi skinnar dig".

Micke

Koldioxid, skatter och miljö

Många är försöken med att minska den negativa effekten på miljön som koldikoxiden har. Men tyvärr så är det bara en höjning av skatten på drivmedel och minskad förbrukning av drivmedel i bilarna som det pratas om. Det är klart att detta är en viktig sak att göra, men om det verkligen ska satsas på att få ner utsläppen av koldioxid så borde staten satsa enorma summor på den svenska kollektivtrafiken, men detta görs inte. Varför? För stor prislapp eller för stort tapp av inkomster från drivmedlet?

Om regering och riksdag verkligen hade velat fått ner den svenska delen av koldioxiden så hade man kunnat införa helt gratis kollektivtrafik i Sverige samt en stor ökning av turtätheten i hela Sverige. Skulle detta bli en stor kostnadsökning eller ett stort inkomstbortfall? Tror nog att vi kan svara ja på båda de frågorna, men en stor förbättring för miljön skulle det bli. Tänk sig en förlängning då - om man skulle kunna införa detta inom hela eu. Nu pratar vi verkligen bra för miljön och en enorm prislapp.

Frågan är väll snarare om man har råd med denna satsning. Jag skulle nog vilja säga ja på denna fråga, för det blir inte billigare ju längre vi skjuter på beslutet, för en vacker dag är oljan slut, koldioxidutsläppen har ökat under tiden och prislappen för att städa efter oss ännu högre. Man måste börja någon gång, någon stans.

Micke

Vargen - jakt eller inte.

För ett tag sedan så gick vår svenske konung ut och sade att han ville att vi skulle under kontrollerade former få börja jaga varg. Detta fick bland annat den svenska naturskyddsföreningen att gå i taket, för det fanns ju bara 200 vargar i Sverige.

Nu så har det visat sig återigen att den svenska konungen är en av många jägare i Sverige och dessa har under en längre tid hävdat att den svenska vargstammen är större än så och tänka sig, de hade rätt.

Idag på nyheterna så har länsstyrelsens rovdjursexpert i värmland konstaterat att det finns vargar i hela värmland, förutom på några öar i Vänern och att de i dagsläget är så många att de har förlorat kontrollen på hur många de är och att de inom 6 år räknar med att vargstammen är uppe i 330 stycken och att länsstyrelsen önskar en kontrollerad jakt på varg.

Tänk om ni hade lyssnat på skogsfolket från början.

Micke

I am legend

En kamp mellan det goda och det onda. En klassisk amerikansk rulle? Nej, skribenten hade förutsagt filmen, men oj, jag fick fel.... Sånt gillar jag..... Filmen följer det klassiska mönstret - det goda vinner och det onda försvinner, men mycket oförutsägbart ändå.

Finns att köpa och hyra ute i butikerna.

Betyg: ++++

Micke

Loppis - ett fynd

Visst är det underbart med att gå på loppis och på auktion.

Många billiga fyndvaror som folk inte längre vill ha och jag då, som är en fattig jävel, kan göra många fina kap där. Blir lätte jättedyrt där, nar man hittar så mycket billigt och som man vill ha, men slår man ut det på antal år som jag har kvar att leva (har tänkt att bli jättegammal) så är det inte så farligt i alla fall.

Micke

Sopförbränning bra eller dåligt?

Det är med ganska stor förvåning som man kan följa debatten om sopförbränning eller inte i Åmotfors. Å ena sidan så har vi miljökämpen Tom Örbeck och den andra sidan så har vi kommunen och företaget som vill ha denna anläggning, två starka krafter som kämpar emot varandra.

Vi har ju under en längre tid kunnat följa denna maktkamp mellan det stora företaget som vill tjäna mera pengar som kapa sina kostnader och från miljökämpen Tom som sätter miljön i första hand. En ganska intressant tanke är att en enda individ kan stoppa ett helt projekt mer eller mindre och ett gäng oinsatta politiker som gör allt för att behålla företaget på orten.

Tom skriver i sina inlägg att det är farligt att förbränna sopor och att dessa på sikt kommer att leda till något som vi inte kan förutsäga idag då utsläppen i många fall är så små att de inte är mätbara. Ganska kul at veta att det går att mäta dessa fastän de inte är mätbara tycker jag. Sedan så har vi ett problem runt resterna från förbränningen. Denna kommer att användas för att fylla ut vägar och så vidare för att skjuta upp problemen till nästa generation.

Många är de insändare som försöker att intala Tom att fjärrvärme är bra, men märk väl att Tom har aldrig varit emot fjärrvärmeanläggningen utan att vi ska elda med osorterade sopor som vi inte vad det innebär för nästa generation. Han har vid ett flertalet tillfällen sagt att han tycker att vi ska källsortera soporna först så att vi exakt vet vad det är som vi eldar och återvinna det som går att återvinna. En bra eller dålig tanke? En dyr tanke för bolaget som vill elda soporna, men en bra tanke för miljön och kanske till och med ett billigare alternativ på lång sikt för samhället.

Vi har under åren sett många alternativ som har varit rena "undret", men som senare har visat sig vara livsfarligt med förödande konsekvenser för enormt många människor. Vi har sett DDT som skulle vara rena undret mot mygg och annan ohyra, men som visade sig ha enormt skadliga effekter på andra djur och som vi fick lida för länge och som fortfarande finns kvar i naturen. Vi har kvicksilvret som har används av människan i många olika former och som kostat staterna runt om i världen en massa pengar att sanera bort och allt är inte borta än. AKRYLAMID som användes för att täta tunnelbygget i Hallandsåsen och som skulle vara så bra - blev bara en massa nervskador på arbetarna, förstöra brunnar och detta ämne fick sluta användas och idag så tätar man med gammal hederlig betong.

En rad fördelar med att ha en fjärrvärmeanläggning finns dock så som minskade transporter från den egna kommunen, nedsläckning av gamla uttjänta oljepannor som används idag och som är allt annat än miljövänliga och dessutom så blir det ju mera arbetstillfällen för stunden i kommunen, frågan är ju bara hur länge företaget stannar. Vi har ju alla sett hur andra företag har utnyttjat kommunen och som sedan inte tagit sitt ansvar utan flyttat, jag tänker på Kongsberg. Men vi kommer ju dessutom att få ökade transporter hit till kommunen då lastbilar med sopor från andra kommuner kommer att köras hit. Både bra och dåligt alltså.

Så vad ska vi då tänka på: Vi har egentligen ingen aning om vilka miljökonsekvenserna blir om 10, 20, 30 år. Finns det andra bättre alternativ? Är detta enda lösningen? Är det försent att stoppa?

Jag är inte mannen att svara på detta, det är bara en tanke från min sida. Sopförbränning eller vi flyttar sa företaget, kommunen och dess beslutsfattare fick stora skälvan då många av dem jobbar där själva. Utpressning? Nästan.

Men ska man se på hur det kan bli, jag säger inte att det blir utan att det kan bli så, så tycker jag att de eventuella miljökonsekvenserna som Tom varnar för är mycket värre än att förlora en arbetsplats som går att ersätta.

Micke

Dreamland

En standardfilm från USA med kärlek, kärlek och återigen kärlek.

En tonårstjej som så familjärt stannar kvar hos sin halvt alkoholisterade pappa efter att mamman avlidit. Killen med stort K kommer in i hennes liv och allting vänds upp och ner. Känns detta igen!!

Betyg: ++

Sänds just nu på tv 1000

Micke

Postkodlotteriet

Vinnare i tittartävlingen där man ringer in.

Vecka 1 och vecka 4 samma vinnare från Norrala - Robert Holm

Vecka 2 och 6 samma vinnare från västra förlunda Martin Andersson

Vecka 5 och 15 samma igen Per Alex Petersen Hälsingborg

Vecka 8 och 15 Annette Wiklund Falun

Vecka 4 och 18 Sven Erik Hansson Sollefteå

Vecka 1, 7 och 19 Mats Petersson Stockholm

Vecka 3, 22 och 42 Armin Dannenberger Ystad

Vecka 37 och 41 Axel Underdal Kristianstad

Vecka 21 och 37 Monika Alinder Norrköping

Vecka 10, 37 och 41 Kristina Tvetström, Finnspång

Vecka 11, 35 och 39 Maria Jangdin Norrköping

Vecka 16 och 40 Johan Bergenlöv Årstad

Vecka 13, 21, 36 och 40 Marie Netz Hammarlund Stockholm/Tumba

Vecka 38 och 39 Jan/Johan Jangenfeldt Landskrona


Och så vidare håller listan på........... Tycker att det är konstigt då vi bor drygt 9 miljoner i Sverige och att det först via slumpen ska väljas fram telefon samtal som går vidare i tävlingen och som sedan ska svara rätt på 4 frågor och dessutom vara snabbast för att vinna.


Jag som deltagare i detta lotteri och tittare på programmet tycker att det är oroväckande konstigt att de personer som står ovan har blivit dragna så många gånger. Detta verkar vara en fejk och bluff från programmets sida och borde verkligen granskas ingående. Eller så ska dessa personer skaffa sig andra typer av spel för de samtliga måste vara sveriges mest tursamma personer.

Micke


Varg

En film som följer det klassiska möntret från USA, men här i svensk tappning. Kanske därför Peter Stormare gör en mycket bra skådespelarinsats i denna rulle. Men jag tvivlar starkt på att det ligger någon större verklighet runt om detta ämne.

Finns att hyra ute nu.

Betyg: +++

Micke

Bordertown

En förutsäjbar film, men med ett fruktansvärt budskap. Är det så här i verkligheten? Hoppas verkligen inte det.

Sänds just nu på TV1000

Betyg: +++

Micke

Offentlig upphandling

Med bestörtning så kan vi nu konstatera att ytterligare ett företag, som transporterar åt det offentliga, återigen har gått i konkurs. Det är taxi Tingvalla, men vi har tidigare sett köla bussen gått samma väg. Vem blir nästa man som går i konkurs?

Det offentliga, i detta fallet värmlandstrafik som ägs av de värmländska kommunerna samt landstiget gemensamt, måste en gång för alla lära sig att tjänster som man köper kostar pengar. Det finns idag en mycket stor konkurrans om körningen som gör att vissa saker tummas på, saker och ting som det inte ska tummas på men som det görs i alla fall. Detta är självklart saker som inte ska ske men i om med att priserna är så utsatta som de är. Vi chaufförer och passagerarnas säkerhet tummas det på lite till mans inom transportörernas led, långt ifrån alla åkare gör så, men enormt många.

Våra barn åker i bilar som inte ska utföra sådana transporter i alla lägen och självklart inte andra passagerare heller. Det finns inte så många andra sätt för transportörerna att hålla igen kostnader på mera än på servicen. Diesel, bensin, löner, skatter, försäkringar etc är i stort sett omöjligt att spara in pengar på för då går det absolut inte runt och då är det bara servicen och därmed säkerheten kvar att tumma på.

Det är dax för värmlandstrafik och dess delägare att fundera på vad man vill ha ut av sina transportörer för man får ju faktiskt det som man betalar för. Så att vi slipper mera konkurser och personligt lidande iform av icke betalade löner, skatter, pensioner och andra förmåner till de anställda, samt ökad säkerhet för passagernas och oss yrkeschaufförer, vid nästa upphandling 

Micke


Kungen och vargjakt

För många många år sedan så bestämde sig staten att lyssna mera på vad jägarna och skogsfolket tyckte angående den svenska älgstammen. Den blev då allt mindre i storleken och antalet älgar sjönk i de svenska skogarna. När de svenska jägarna fick säga sitt så började den svenska älgstammen växa både i storlek och i antal.

Nu så har vi, under en längrre tid, hört att vi ska bevara den svenska vargstammen. Det tror jag att samtliga svenskar kan skriva under på också. Men de personer som har den verkliga kunskapen om hur och vart den ska vara är inte någon byrokrat i Stockholm eller annan svensk stad utan det är den svenska jägarkåren och därmed de personer som är vana att röra sig i skog och mark som ska vara med och bestämma detta - precis som med älgstammen.

Många har yttrat sig öcer vår svenska konungs senaste uttalande angående den svenska vargstammen, men glöm då inte att även om han är en Stockholmare så är han ändå en pesonen med stort intresse och kunskap av den svenska naturen, skötsel och jakt i de svenska skogarna och inte en byrokrat som de flesta andra som yttrat sig i denna fråga efter hans utlåtande. En massa personer från naturskyddsföreningar etc.

Lyssna på den lilla människan som är van skogen återigen.

Micke

Maktkampen i Eda fortsätter.

För ett tag sedan så skrev jag ett inlägg i tidningen som också är publicerat här. Nu har våra politiker helt vänt kappan mot vinden och riktat sin ilska mot en av kommunens chefer - kommunchefen. Denna ilska som finns inom ledningen och därmed framförallt inom Socialdemokraterna är mycket märklig. Är det ilska eller frustration runt sin egen okunskap, brist på ledarskap, avsaknad av kunskap och folklig förankring. Vissdrligen så kan man kalla sig folkvald när man har blivit vald av folket på valdagen, men sedan så är det en förutsättning att man också är ute och pratar med folket och väljarna emellan valen.

De flesta av beslutsfattarna inom socialdemokraterna kommer inte ens på Arbetakommunens möten och därmed så kan de inte kalla det att de har föreningen bakom sig.

Sedan så är det ju faktiskt så att journalisterna under en längre tid har vänt sig till Bo Nilsson i egenskap av kommunchef i olika frågor. Detta borde de inte ha gjort då hans arbete som kommunchef är att leda och fördela arbetet inom kommunens förvaltning - precis som alla kommunchefer har och detta ska han eller hon göra oavsett vilket parti som sitter vid makten. De politiska uttalanden som gjorts från hans sida i olika projekt är ju något som kommunalrådet ska göra och det är ju till honom som journalisterna ska vända sig till i de olika frågorna.

Med andra ord, för att stärka sitt eget kommunalråd och dessa aktoritet så måste nu kommunchefen avgå eftersom vi närmar oss ett val med stormsteg och detta kräver ju sin framförhållning. Vänta och se.

Micke


Into the wild

Förvisso en film som delvis bygger på en verklighetsbaserad händelse - och dett brukar jag ju gilla. Men, tyvärr inte denna. Vackra natur bilder, men en handling som är värre än sirap från början till slut. Seg och tråkig och intet sägande. Trisst.

Betyg: Jätte -

Filmen hyrd på 61an i Åmotfors.

Micke

Eda bostad AB

De marknadsför sig som ett företag i tiden där de sätter hyresgästen i centrum och där det ingår en massa service etc. Många vackra ord, men stämmer detta i verkligheten. Knappast. Det är ju bara att kolla det hur aktuella skyltar etc som står uppsatta på bostadsområden runtom i kommunen. De ska förvalta till självkostnadspris.... Hmm, borde det då inte åtminstone stå rätt skyltar uppe med hänvisning till Bostadsbolaget?

Se bilden jag infogat. Detta är en skylt som är minst tio år gammal eftersom det inte går att återfinna en telefonräkning med detta nummer i kommunens arkiv. Sjukt.
Micke

RSS 2.0